A láthatatlan fogszabályozás velejárói

Így nem fognak visszarendeződni a fogaid:
fix retainer és retenciós sín

A korábban rendezetlen fogsor megszépült, a keszekuszán álló fogak a helyükre kerültek, eltávolítható a fogszabályozó készülék, befejezettnek tekinthető a kezelés. Vagy mégsem? Bizony, hogy nem. A RETENCIÓ LEGALÁBB OLYAN FONTOS, MINT MAGA A FOGSZABÁLYOZÓ KEZELÉS.

Korábban az volt a jellemző, hogy a fogszabályozó kezelést követően, a készülék eltávolítása után befejeződött a fogszabályozó kezelés. A fogorvostudomány és ezen belül is a fogszabályozás tudománya rengeteget fejlődött az elmúlt évtizedekben, így ma már a retenció ugyanolyan fontos része a fogszabályozásnak, mint maga a szabályozás folyamata. Ennek egyetlen egyszerű oka van: az emberi szervezetben semmi sem stabil, minden folyamatosan változik, így az állkapcsok és a fogak helyzete is. Amikor véget ért a szabályozás ideje, következik a retenció fázisa, mely során az úgynevezett retenciós készülékek segítségével megakadályozható, hogy a fogak visszarendeződjenek a kezelés előtti, vagy még rosszabb állapotba.

Pácienseink felének már volt korábban fogszabályozója, amit nem követett semmilyen retenciós készülék, így visszarendeződtek a fogaik. Ilyenre ma már nem kerülhet sor, mutatjuk miért.

Retenció nélkül a fogszabályozás könnyen pénzkidobás lehet

A retenció megtartást jelent, a fogszabályozás során elért funkcionális és esztétikai eredmény megőrzését. Az új helyzetbe mozgatott fogak, illetve a szövetek, rostok új pozícióban való rögzülése időigényes folyamat, ráadásul az arc- és rágóizmoknak is alkalmazkodniuk kell az új helyzethez. A retenció segítségével megakadályozható a részleges vagy teljes visszarendeződés, a kialakult új pozícióban a fogak megállapodnak és a csontozat stabilizálódik.

Miért rendeződnek vissza a fogak hagyományos, illetve láthatatlan fogszabályozás után?

A fogak visszarendeződését sok tényező okozhatja. Leggyakoribb eset, az újonnan kinövő, vagy már meglévő és el nem távolított bölcsességfogak által okozott torlódás. Éppen ezért kiemelten fontos a rendszeres fogászati állapotfelmérés.

Emellett gyakran előfordul, hogy a fogszabályozás alatt a fogaknak még nem volt ideje becsontosodni az új helyzetükbe, így retenció hiányában szép lassan visszarendeződnek.

 

A retenció kétféleképpen alakulhat ki: 

1. Fix retainer

Funkciója az első frontfogak helyben tartása, ezáltal a fogsor rögzítése. A retainer felragasztásakor egy vékony, fix, helyben tartó fémszálat rögzítünk fogszínű tömőanyaggal az alsó és felső frontfogak nyelv felőli felszínére. Ez kényelmes, szinte észrevehetetlen, megbízható megoldás a tökéletes mosoly megőrzésére. Esztétikailag nem zavaró, mivel kívülről nem látszik, illetve nem befolyásolja az étkezést, vagy a beszédet. Mindemellett ez a rögzített készülék nem roncsolja a fogakat, miközben precízen a helyükön tartja azokat.

A fix retainer tisztítása igényel némi odafigyelést, ugyanis fogselyem nem használható az első fogak tisztítására. Ma már viszont számtalan egyéb megoldás van, így mi a retainer és a fogközök tisztítására egyaránt alkalmas fogköztisztító kefét és egycsomós fogkefét ajánlunk.

2. Retenciós sín

A másik helyben tartó eszköz a retenciós sín. Ez az éjszakai fogszabályozó készülék funkcióját tölti be, csak sokkal kényelmesebb formában. Kinézetét tekintve megegyezik a korábbi sínekkel, viszont vastagabb, ezáltal tartósabb anyagból készül. Rendkívül kényelmes, kivehető, jól tisztítható átlátszó sín, ami a fogíven helyezkedik el és hatékony megoldást nyújt a rendezett fogak helyben tartására.

Mivel kivehető, használata során a megfelelő szájhigiénia könnyen megőrizhető. A retenciós sín vízzel leöblíthető, időnként feloldott műfogsortisztító tablettában érdemes áztatni picit.

Mennyi ideig kell a retenciós készülékeket hordani?

Azt szoktuk mondani, hogy a retenciós készüléket minimum annyi ideig érdemes hordani, mint ameddig a fogszabályozás tartott. A retenciós, vagy megtartó fázis semmiképpen sem elhanyagolható. Ha mégis elmarad, akkor a fogszabályozó kezelésre fordított idő, energia és pénz is elveszhet, hiszen a fogak visszarendeződhetnek az eredeti helyükre és a tökéletes mosoly eltűnik.