A láthatatlan fogszabályozás velejárói

Attachmentek

Mindenki tökéletes mosolyra, hibátlan fogsorra vágyik, melyhez adott esetben bizony fogszabályozásra van szükség. A fogmozgatásokat elősegítő attachmentekről ejtünk néhány szót. A cikkben többek közt a legfőbb kérdésről szeretnénk lerántani a leplet: rontja-e a fogzománcot az attachment vagy sem?

A láthatatlan fogszabályozás ma már Magyarországon is az egyik legkedveltebb módja a fogak helyrerendezésének. Főleg a 20-40 éves korosztály körében, akik már átestek korábban egy rögzített készülékes kezelésen és eszük ágában sincs ismét belevágni, vagy pedig még nem volt fogszabályozójuk és egyértelműen ódzkodnak a kevésbé esztétikus megoldásoktól.

 

A Magyarországon piacvezető HappySmile rendszer a napjainkban elérhető legjobb minőségű láthatatlan fogszabályozó megoldás, emellett pedig a legmodernebb infrastrukturális háttérrel rendelkezik. A fogszabályozáshoz szükséges mintavételezést a technológia fejlődésének köszönhetően ma már digitális formában lehet elkészíteni a rendelőnkben megtalálható 3Shape Trias scanner segítségével. A digitalizáció hihetetlen előnye, hogy a fogszabályozás által elérhető végeredmény már a kezelés elkezdése előtt szemmel látható, az előre elkészített fogmozgatási terven.

Ahhoz, hogy valóban hatékonyabb legyen a rendszer, bizonyos fogmozgatásoknál elengedhetetlen 1-2 kiegészítő használata, mint pl. az attachment.

Mi az az attachment?

Az attachmentek a fogak külső oldalára helyezett kis „bogyók”, melyek segítik a sínek fogíven tartását és a fogak mozgatását. Fogszínű kompozit tömőanyagból készülnek és fúrás nélkül, ragasztással kerülnek a fogak felszínére. Azt szoktuk mondani, hogy „intim zónán” belül látszanak csak, így mások számára teljesen észrevehetetlenek. Az attachmentek helyének meghatározása is ugyanúgy 100% pontossággal, digitálisan történik.

Miért van szükség attachmentekre a fogszabályozó kezelések során?

A felhelyezett attachment által a sín biztosan rögzül, ezáltal segítik a fogak mozgatását, melyek többfélék lehetnek. Az egyik leggyakoribb a vertikális, vagyis függőleges irányú mozgatás. A fogak fogtengely körüli elfordulásánál, azaz rotációjánál is használható. Az attachmentek segítségével akár a nagyfokú rotáció is könnyen orvosolható. Emellett az angulálás során, azaz a fogak megdöntésében, oldalra mozgatásában is használhatók, például a gyökércsúcs körüli oldalra mozgatáskor.

Minden fogra kerül attachment?

A digitális kezelési terv készítésekor, az esztétikai és anatómiai szempontokat figyelembe véve, nemcsak az kerül meghatározásra, hogy a fogakat milyen mértékben és milyen sorrendben kell mozgatni a kezelés során, hanem az attachmentek pontos számát és helyét is meghatározzuk. Nem kell minden fogra ragasztani, általában elég három-négy helyre felhelyezni.

Látszani fog? Milyen színű az attachment?

Az attachment színét úgy választja ki a fogorvos, hogy az teljesen megegyezzen a fogak árnyalatával. Ugyanúgy, ahogyan a láthatatlan fogszabályozó, az attachment sem látszik, csak nagyon közelről vehető észre.

Mi a teendő, ha leesik az attachment?

Előfordulhat, hogy leesik az attachment a sínek kivételekor vagy behelyezésekor. Ettől még tökéletesen működik a sín, de mindenképpen jelezni kell a kezelőorvosnak a problémát és ő mihamarabb visszaragasztja. Ritkán fordul elő leesés, ekkor a négy-hat hetente esedékes kontroll rendje felborul, hiszen be kell menni a rendelőbe, de az újbóli felhelyezés nem vesz sok időt igénybe.

Meddig kell az attachmenteknek a fogakon maradniuk?

Az attachmentek a fogszabályozás során végig segítik a fogak mozgatását, így a kezelési folyamat teljes ideje alatt a fogakon kell maradniuk. A kívánt eredmény elérése után kerülnek le a fogakról. Könnyen eltávolíthatók és abszolút nem marad nyomuk a zománcon, mivel eltávolításuk polírozással történik.

Az attachmentek eltávolítása során sérülhet a zománc?

A helyreállított fogsorról polírozással kerül eltávolításra az attachment. Ez a folyamat egyáltalán nem okoz kárt a fogakban, nem sérti a zománcot. Tömések igazítása során és fogkőleszedésnél is políroznak, ez ugyanolyan biztonságos, a fogak épségét és szépségét megőrző beavatkozás.